READING

Głód w wielkim mieście, czyli gdzie stołują się Az...

Głód w wielkim mieście, czyli gdzie stołują się Azjaci?

Każdy, kto ma na swoim koncie życiowych doświadczeń dłuższy epizod życia na emigracji przyzna, że po jakimś czasie pojawia się tęsknota za domowymi smakami. To ten moment, kiedy przychodzi nam nieodparta ochota na coś, czego w danym kraju na sklepowych półkach nie uraczymy i musimy z tym żyć dalej, aż do powrotu w rodzinne strony.

Niegdyś Azjaci sprowadzający się do Europy znali to uczucie bardzo dobrze – mogli jedynie pomarzyć o rodzimych, orientalnych smakach. Jednak na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat, kuchnia azjatycka stała się nowym królem popu w gastronomii, zalewając cały świat swoimi knajpami w różnej postaci, z wyraźną dominacją streetfoodu. Korzystając z tej mody powstały miejsca oferujące świetną kuchnię z dalekiego wschodu jak i te, które nie mają z nią zbyt wiele wspólnego. I tu pojawia się problem – jak oddzielić ziarno od plew?   

Przygotowaliśmy zestawienie, na co my zwracamy uwagę, poszukując dobrego, azjatyckiego jedzenia poza ścianami OhMyPho.

Pałeczki
W Azji nie istnieje jedzenie sztućcami, dlatego podawanie ich do jakichkolwiek potraw jest ukłonem w stronę przyzwyczajeń zachodniego świata. Co więcej, nawet w najdroższych restauracjach je się rękoma, a zupę po wybraniu pałeczkami makaronu i dodatków, wypija się wprost z miski. Używanie pałeczek jest także związane z całą filozofią jedzenia – spożywając posiłek w ten sposób nie jesteśmy w stanie pochłaniać ani szybko, ani tym bardziej zbyt dużych kawałków pożywienia. W naturalny sposób podane dania je się wolniej, w mniejszych porcjach i z większą uwagą – w końcu jedzenie też może być medytacją !
Lokalni dla kuchni danego regionu kucharze
Oczywiście ta zasada nie sprawdza się w 100% przypadków, jednak lokalsi bardziej trzymają się oryginalnych smaków, wśród których się wychowali niż ci, którzy po prostu się ich nauczyli. Nie bez znaczenia jest także właściciel lokalu i jego wizja – jeżeli będzie chciał spolszczać oryginalne receptury nawet najlepszy szef kuchni nie pomoże.

Ryż
Dla każdego Azjaty to absolutna podstawa i najlepszy sygnał do rozpoznania, czy na kuchni jest ktoś, kto wie co robi. Ryż stosowany w kuchni azjatyckiej jest bardzo różny, w zależności od regionu. W Wietnamie i Chinach dominuje delikatnie kleisty (ale nierozgotowany!) ryż jaśminowy, w Japonii – przezroczysty,bardzo kleisty i słodki ryż shinode a w kuchni tajskiej i indyjskie – sypki ryż basmati. Jeśli wybierasz się do nowej knajpy – ryż prawdę ci powie!

Wystrój i obsługa
Tutaj pojawi się nieoczywista rada. Bardzo często, choć nie zawsze, najlepsze azjatyckie jedzenie można znaleźć w lokalach, których wystrój oraz serwis pozostawia wiele do życzenia. Azja żyje i je na ulicy codziennie, o każdej porze dnia i nocy, stąd istnieje tam zupełnie inna kultura gastro. W Polsce wyjście na jedzenie na miasto wciąż odbywa się dużo częściej na specjalne okazje, niż na codzienny lunch, więc oczekiwania co do wystroju i obsługi są też odpowiednio wyższe. Dlatego nie zdziwcie się, jeżeli na blogu będziemy polecać miejsca, które nie wyglądają, a z obsługą najłatwiej będzie porozumieć się na migi – w końcu chodzi o jedzenie! 🙂


COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
Co u nas