READING

Japoński przewodnik kulinarny po Sajgonie

Japoński przewodnik kulinarny po Sajgonie

Dzisiaj na blogu krótki wpis o japońskich miejscówkach, które koniecznie trzeba odwiedzić, podczas pobytu w Sajgonie. Ekipa OMP była, jadła, wspomina i poleca ! #OMP_w_podrózy

Japoński przewodnik kulinarny po Sajgonie

W trakcie naszej ostatniej wizyty w Sajgonie odkryliśmy dwa świetne miejsca z kuchnią japońską, które naprawdę warto odwiedzić. Obowiązkowe spoty, jeśli podczas pobytu najdzie was ochota na niekoniecznie typowo wietnamskie smaki.

Sushi Hokkaido Sachi (40 Đông Duu Street) znajduje się w samym centrum, w pierwszej dzielnicy. To miłe i schludne miejsce , urządzone w bardzo prosty, lecz elegancki sposób. Na start zamówiliśmy ostrygi na surowo z jajkiem przepiórczym i fantastyczną sałatkę ze skórką z łososia. Do tego sashimi, które jest serwowane tutaj w widowiskowej kompozycji na lodzie, co przyjemnie orzeźwia po przespacerowanych kilometrach 😉 Na ciepło zdecydowaliśmy się na zupę miso, z robionego na miejscu bulionu dashi, czego ciężko doświadczyć w polskich sushibarach, a jest spora różnica ! Na koniec zamówiliśmy kobe grill, czyli grillowany na żeliwnej płycie stek, podawany w posiekanej formie.

Każda pozycja grzechu warta !

Marukame Udon (192 Lý Tự Trọng Street, Bến Thành) to miejsce działające na zasadzie fastfoodu, jednak o bardzo dobrej jakości. Udon jest sprężysty, o grubych nitkach a esencjonalny wywar zadowoli swoim smakiem rodowitych Japończyków.  Spróbowaliśmy klasycznej wersji zupy z wołowiną i szczypiorkiem oraz wersji fusion z curry, bok choy’em i kolendrą, podawanego z limonką, sezamem, imbirem i japońskim jajkiem w przyprawach. Pod obiema podpisujemy się wszystkimi kończynami i głosimy, że wg nas, to najlepszy udon w Sajgonie 😉

Szukasz więcej dobrego jedzenia w Sajgonie ? Śledź bloga, więcej informacji w kolejnych postach!


COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
Co u nas