READING

Orientalne kotleciki w dwóch odsłonach

Orientalne kotleciki w dwóch odsłonach

Założymy się, że większości z Was, na hasło “kuchnia wietnamska” w głowie pojawia się obraz smażonej sajgonki podanej z surówką (sic!). Niewielu zdaje sobie sprawę, że potrawy w kuchni wietnamskiej podawane są z ogromną ilością kiełków, sałat i świeżych ziół. Wszystko działa na zasadzie DIY, czyli ZróbToSam. Na stole lądują makaron bun, zielenina,kiełki, kawałki mięsa, ryby bądź krewetki i cała zabawa się zaczyna – każdy tworzy swoją własną kompozycję zawiniętą w liść sałaty bądź papier ryżowy, finalnie koniecznie zamaczając swoje zawiniątko w podanym sosie.

Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na przygotowanie kotlecików w dwóch odsłonach -zawijanych w liściach pieprzowca oraz nadziewanych na trawę cytrynową, które można zaserwować w ten typowo wietnamski sposób. To danie ląduje na naszym stole przy okazji wizyty gości czy wyprawiania rodzinnych uroczystości, zawsze w towarzystwie mieszanki ziół oraz sosu nuoc cham (przepis w osobnym poście).

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI:
500 g – zmielonego mięsa wołowego
100 g – zmielonego mięsa wieprzowego
2 szt – jaj kurzych
2 łyżki stołowe mąki ryżowej
1 paczka liści pieprzowca
1 paczka świeżej trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
½ cebuli czerwonej lub 2 szalotki
opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne
Szczypta soli i pieprzu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sosu rybnego / sojowego
1 łyżeczka glutaminianu / vegety wietnamskiej (tak, glutaminianu, który używany jest powszechnie w całej kuchni azjatyckiej; rozważania na ten temat przeczytasz tutaj)

PRZYGOTOWANIE
Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy w jednej misce, dodając 2 jajka, 2 łyżki stołowe mąki ryżowej , 2 wcześniej zgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku i cebulę. Opcjonalnie można dodać garść posiekanych drobno orzeszków i trawy cytrynowej. Przygotowaną bazę na kotleciki dzielimy na dwie części i odstawiamy na 30 minut.
Mięso z jednej części formujemy w małe, podłużne kotleciki, a następnie każdy z nich owijamy w liść pieprzowca.
Z drugiej części formujemy kotleciki , owijając nasze mięso wokół świeżej trawy cytrynowej.
Po uformowaniu wszystkich kotletów, nagrzewamy patelnię z cienką warstwą oleju (olej powinien pokryć całe dno patelni) i smażymy mięso z każdej strony na średnim ogniu. Po zakończeniu smażenia odsączamy na ręczniku papierowym od nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu. Jeżeli nie chcecie smażyć, kotleciki z powodzeniem można też grillować.

PODANIE
WIETNAMSKA MIESZANKA SAŁAT I ZIÓŁ:
1 sałata masłowa /karbowana wg uznania
pęczek pachnotki zielonej i bordowej
pęczek tajskiej bazylii
pęczek kolendry
duża garść kiełków fasoli mung

PACZKA MAKARONU RYŻOWEGO BUN (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
1-2 OPAKOWANIA PAPIERU RYŻOWEGO DO LETNICH SAJGONEK
SOS NUOC CHAM (przepis w osobnym poście)

JAK JEMY
Wyrzucamy sztućce i używamy rąk. Na namoczony papier ryżowy kładziemy nieco wszystkiego: trochę makaronu BUN, porcję mieszanki sałat i ziół, szczyptę kiełków oraz 1-3 kotlecików (można też działać bez papieru ryżowego wykorzystując jedynie sałatę). Całość zwijamy w rollsa i co kęs zanurzamy w sosie nuoc cham. Zamykamy oczy i kontemplujemy smak potrawy 🙂


COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
Co u nas