READING

Przepis na wietnamską kawę… jajeczną

Przepis na wietnamską kawę… jajeczną

Dzisiaj na blogu przepis na wietnamską kawę… jajeczną.

Jeżeli liczycie na to, że to jakaś tajemnicza gra słów za którą kryje się coś innego niż jajko – nie tym razem;) Najzwyklejsze jajko, takie od kury, dodane do kawy, twojej kawy. I nie, nie zwariowaliśmy 😉 #kawa_z_niespodzianką

 

Wietnamska kawa jajeczna Cà Phê Trứng

Wietnamska kawa jest dość mocna, za sprawą przewagi w uprawach gatunku Robusta a dodatkowo wypalana w charakterystyczny sposób, który pozostawia wyraźniejszy, czekoladowy smak i aromat. Ziarna są też dużo słabiej mielone, niż w naszej szerokości geograficznej. Kawę zaparza się przy użyciu prostego patentu z zaparzarkami phin ustawionymi na wysokich szklankach, które zalewa się wrzątkiem. Najbardziej popularne są kawy z odrobiną mleka skondensowanego, galaretkami z tapioki czy dodatkiem czarnej fasoli, serwowane zarówno na ciepło jak i na zimno. W dziesiątkach kawiarni w Hanoi pija się także kawę jajeczną, czyli w połączeniu ze znanym w Polsce przysmakiem z PRL-u,, jakim jest kogiel-mogiel. Wariacji też jest całkiem sporo – do stworzenia gęstej pianki można użyć samych jajek utartych z cukrem, ale także mleka skondensowanego, miodu, masła czy serka topionego.  Jedno jest pewne – po wypiciu nawet niewielkiej ilości tego napoju słodycz utrzymuje się w buzi przez kolejne godziny a połączenie mocnej, aromatycznej kawy z gęstą,słodką pianą pozostaje we wspomnieniach na zawsze 😉

 

Składniki :

  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wietnamskiej kawy – w Warszawie do zdobycia w Hali Mirowskiej czy na Targowisku Bakalarska
  • 2 łyżeczki mleka skondensowanego
  • Wrzątek

Na szklance ustawiamy zaparzarkę, wsypujemy do niej kawę i przykrywamy drugą częścią filtra, następnie zalewając wrzątkiem do brzegu zaparzarki. Następnie w głębokim naczyniu do oddzielonego żółtka dodajemy mleko skondensowane i ubijamy aż do otrzymania sztywnej piany. Powstałą gęstą zawiesinę możemy opcjonalnie wymieszać z jedną łyżką kawy. Pianę dodajemy na wierzch zaparzonej wcześniej kawy i gotowe !


COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
Co u nas